Trønderenergi kjøper opp gründere og danner nytt selskap

Publisert 02/07/2020

Medlemsbedrift Trønderenergi kjøper 67 % av aksjene i selskapene Energi og Miljøutvikling, Storekeeper og Prform. Selskapene driver med energirådgivning, energistyring, energiovervåkning og finansiering av kjøle- og frysedisker. Til sammen er de inne i 2100 norske dagligvarebutikker. De tre selskapene blir nå slått sammen til et nytt selskap med navnet Ohmia Retail.

Store deler av energiforbruket til dagligvarebransjen går til kjølerom og ventilasjon, som har laster som kan skrus av i korte perioder uten at man merker det. Trønderenergi ønsker å utnytte potensiale her og ta konseptet lenger ved å samle lastene og tilby det inn i et fleksibilitetsmarked.

– Det er en del av strategien vår. Det vil være en kompetanse som vi som energiselskap bidrar med, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, til Teknisk Ukeblad.

– Dette er et marked i startgropa, som kanskje er modent om fem til ti år. Ti prosent av fleksibiliteten som finnes er utilgjengelig i dag fordi den ikke er satt i system. Vi tror at de som eier og forvalter anleggene, får det meste av den verdien.

En annen del av konseptet er å tilby teknologi og energi som abonnementstjeneste.

– Vi eier infrastrukturen og tar servicen på utstyret, mens kunden betaler leie. Det er fremtiden og retningen det går i, sier Gjersvold.

Ohmia Retails skal overvåke temperaturen i kjøledisker og fryserom, samt styre lys og varme. Selskapet kan også tilby butikkene å produsere sin egen strøm. I tillegg tilbyr søsterselskapet, Ohmia Charging, ladetjenester til boligselskap og borettslag. Trønderenergi ser stadig på nye konsept, og det neste kan være innen landbruk.

– Vi har vurdert alt energiforbruk i alle bransjer og vil gå inn der det er potensial for å elektrifisering, energisparing eller fleksibilitet. Landbruk kan være i det segmentet, fordi det har et stort fossilt energiforbruk, sier Gjersvold.

Her kan du lese hele artikkelen i Teknisk Ukeblad.

Del: